Aktiviteetit

Koska maaliskuussa veljiä on Torstaipöydässä runsaimmin paikalla, niin päätimme jakaa veljille tietoa siitä, miten olisi hyvä varautua viimeiselle matkallemme. Se on samalla esimerkki aktiviteetista, jolla me pyrimme tukemaan ikääntyviä veljiämme varautumaan etukäteen ensiksi siihen, että oma tai hänen läheisensä henkinen ja fyysinen toimintakyky heikkenee ratkaisevasti.

Jo Suomessa olisi tärkeää, että seuraavat kolme asiakirjaa olisi valmisteltu riittävän ajoissa asianmukaisesti:

Hoitotahto

Hoitotahto on tahdonilmaisu tulevasta hoidostasi siltä varalta, ettet itse pysty osallistumaan hoitoratkaisuihin tajuttomuuden, vanhuudenheikkouden tai muun vastaavan syyn vuoksi. Oikeudellisesti pätevän hoitotahdon voit tehdä kirjallisesti (kirjaus esim. OmaKantaan, jossa malli) tai myös suullisesti (merkintä mikäli mahdollista potilasasiakirjoihin).

Edunvalvontavaltakirja

Edunvalvontavaltuutuksella valtuutat valitsemasi henkilön huolehtimaan asioistasi sen varalta, että tulet myöhemmin kykenemättömäksi hoitamaan asioita itse. Valtuutus on tehtävä kirjallisesti ja asiakirjasta on käytävä ilmi valtuuttaja ja valtuutettu, mahdollinen varavaltuutettu, valtuutuksen tarkoitus sekä määräys valtuutuksen voimaantulosta. Voit oikeuttaa toisen henkilön edustamaan itseäsi sekä taloudellisissa että terveydenhuollon asioissasi. Valtakirja on määrämuotoinen asiakirja, joka vahvistetaan ao. virastossa siinä vaiheessa, kun sitä tarvitaan.

Testamentti

Testamentti tarkoittaa kirjallista tahdonilmaisua, jossa sen allekirjoittaja määrää omasta omaisuudestaan kuolemansa jälkeen. Testamentin tekeminen on vapaaehtoista. Jokaisella on oikeus vapaasti joko laatia tai olla laatimatta testamenttia. Testamentin voi halutessaan peruuttaa ja sitä voi muuttaa. Testamentin tekijän on oltava psyykkiseltä kunnoltaan testamentintekokelpoinen ja esteenä voi olla esim. muistisairaus. Testamentti on otsikoitava ja laatijan samoin kuin kahden samassa tilaisuudessa läsnä olevan esteettömän todistajan on se allekirjoitettava. Testamentin laatimisesta ei tarvitse ilmoittaa kenellekään ja sen säilyttäminen on henkilön omalla vastuulla.

Suomessa tehty Espanjaa koskeva edunvalvontasopimus tulee ensin käännättää espanjaksi virallisella kielenkääntäjällä. Sen jälkeen se tulee hyväksyttää paikallisella notaarilla Espanjassa. Vastaavasti Espanjassa olevaa omaisuutta koskeva testamentti tulee käännättää ensin virallisella kielenkääntäjällä ja hyväksyttää se notaarilla. On todennäköisesti helpompaa käyttää apuna molemmissa paikallista asianhoitajaa, joka tarjoaa suomenkielistä palvelua. Molemmissa tapauksissa tulee asianomaisen oltava mukana, kun notaari allekirjoittaa viralliset asiakirjat.

Toisena vaiheena on varautuminen siihen murheen hetkeen, kun veli tai hänen läheisensä siirtyy Ikuiseen Itään. Tämä voi olla haasteellista, jos se tapahtuu yllättäen täällä Espanjassa tai matkalla. Näin tapahtuessa, tilanne saattaa ajautua täysin hallitsemattomaksi. Tällaista tilannetta on käytetty rahastusmielessä jopa hyväksi, ellei asiansa osaavaa ammattilaista ole heti alusta lähtien tukemassa surevaa omaista.

Kuraattori veljemme perehtyi paikallisten hautaustoimistojen hyvinkin kirjavaan tapaan toimia. Tämä tilanne tulee kyseeseen, kun veli tai hänen läheisensä oleskelevat rannikolla noin 3 kk:n jaksoja, jolloin nykyinen matkavakuutusjärjestelmä sisältää tyypillisesti varautumisen kuolemantapaukseen.

Aurinkorannikon seurakunnalta löytyi 16 paikallisen hautaustoimiston yhteystiedot. Selvittelytyön tuloksena löytyi yksi luotettava toimija, Funeral Care Spain. Yrityksen omistaa espanjalainen vapaamuurari. Hänen kanssaan oli helppo sopia myös, että meidän kansallinen Valkoinen esiliina-rituaali voidaan toteuttaa sovitussa tilanteessa. Yrityksen palveluksessa on suomenkielinen virkailija. Heidän kanssaan solmittiin kahden vuoden hintatakuu sopimus. Sopimukseen kuuluu ruumiin kuljetukset, paperityöt viranomaisten kanssa, arkku, polttohautaus ja kuljetukseen soveltuva tuhkauurna. Toimituksen hinnaksi sovittiin 2.600,- euroa. Ne Torstaipöydän veljet ja heidän omaisensa, jotka ovat edellä kuvatun matkavakuutuksen piirissä, niin tämä kustannus on vakuutusyhtiöiden mukaan kohtuullinen ja hyväksyttävä.

Sopimuksesta saa kopion puheenjohtajalta ja se on hyvä säilyttää siten, että se on omaisten saatavilla ja tiedossa. Sopimuksessa on kaksi 24/7 vastaavaa puhelinumeroa.

Tilanne on toinen, jos veli ja hänen läheisensä ovat vakituisesti kirjoilla Espanjassa tai oleskelevat täällä muuten yhtäjaksoisesti pidempään. Silloin kyseeseen tulee espanjalaisen vakuutusyhtiön hautausvakuutus. Paikalliset ottavat sellaisen jo työuransa aikana, mutta ulkomaalainen terve henkilö voi ottaa sellaisen kertasuorituksena. Alle 65-vuotiaalle se maksaa nykyisin 3.600,- €. Iäkkäämmälle se on jonkin verran kalliimpi.

Summaa kutsutaan vakuutuspääomaksi. Sillä voi kattaa halutulla tavalla hautausjärjestelyt Espanjassa, kuten kuljetukset, arkun, hautapaikan ja -kiven tai tuhkauksen ja uurnan, siunaustilaisuuden sekä seppeleet. Myös tarvittavat viranomaispaperit kuuluvat sen piiriin.

Kun suru kohtaa, lähiomainen soittaa vakuutusyhtiön siihen puhelinnumeroon, joka hautausvakuutusta tehdessä on annettu. Puhelimessa häneltä pyydetään vakuutetun N.I.E. tunnus ja vakuutuksen numero. Sen jälkeen vakuutusyhtiö toteuttaa toimenpiteet halutulla tavalla. Jos kustannukset jäävät vakuutuspääomaa pienemmiksi, maksaa vakuutusyhtiö erotuksen perikunnalle. Jos vakuutettu kuolee esimerkiksi Suomessa ja hautaus hoidetaan siellä, vakuutusyhtiö maksaa vakuutuspääoman omaisille.

Työryhmä

Matti Kairi, Antti Asanti ja Eero Parkkila